Chorwacja Kuchnia

Na równi ze słońcem, cudowną plażą i piękną naturą kluczem do udanego urlopu są również serwowane potrawy i napoje. Chorwacka kuchnia oferująca szereg różnorodnych wyśmienitych potraw ma znaczący udział w dobrym samopoczuciu turystów. Kraj ten zaskakuje również różnorodnością kulinarnych specjałów w zależności od regionu.
Oprócz bogatego menu przepysznych potraw charakterystycznych dla danego regionu, jedna cecha dla całej chorwackiej kuchni jest wspólna: wszędzie serwuje się świeże sezonowe składniki, które są dobrej jakości i często pochodzą z biologicznych upraw. Dobry stosunek jakości do ceny dopełnia przyjemność kosztowania chorwackiej kuchni. Większość restauracji i lokali trzyma podobny przystępny poziom cen i niewiele jest miejsc odbiegających w górę lub w dół od tego poziomu.
Jakie specjały są serwowane zależy w dużej mierze od regionu. I tak na wybrzeżu w menu można znaleźć przeważnie śródziemnomorskie dania z ryb, które rywalizują z homarami, krewetkami scampi, małżami oraz innymi owocami morza. Szczególnym przysmakiem w Dalmacji jest "brodet", zupa z różnych gatunków ryb z polentą, która w niektórych miejscach występuje w menu pod nazwą "brodetto". Również serwowane w centralnej Chorwacji potrawy makaronowe takie jak makaron z sosem mięsnym, maultaschen czy nadziewane ravioli są naprawdę smaczne i różnią się często w zależności od miejsca sposobem przygotowania. Nawet pizza stanowi specjał, który koniecznie należy spróbować. Włoska pizza jest raczej cienka i krucha, natomiast chorwacka jest gruba, soczysta i obfituje w dodatki.
W Zagrzebiu oraz północno-zachodniej Chorwacji dominują w menu aromatyczne potrawy mięsne. Mięso jest grillowane na ruszcie, panierowane lub podawane w postaci gulaszu. Pozostająca raczej pod wpływem austriackim kuchnia serwuje również wyraźnie wiedeńskie desery. Wypełnione marmoladą lub czekoladą naleśniki oraz małe, nadziewane orzechami, musem śliwkowym i makiem ciastka smakowicie dopełniają solidne posiłki .
W chorwackiej karcie napojów przodują różne gatunki win z regionalnych krajowych winnic. Również piwo to nieodzowny towarzysz dobrego posiłku; szczególnie warte polecenia jest piwo jęczmienne ważone w Karlovac. Przed posiłkiem Chorwaci piją chętnie Sljivovica, wyborną wódkę śliwkową lub likier Kruskovac pędzony z gruszek. Kto nie może się zdecydować co wybrać, ten powinien spróbować Juliska. Ta wyśmienita w smaku mieszanka wódki śliwkowej i gruszkowej smakuje najlepiej, gdy jest letnia. Po posiłku serwuje się mocną kawę espresso w malutkich filiżankach, którą należy pić możliwie jak najgorętszą.
Specjały: Jedzenie
- suszona na powietrzu szynka Prschut
- ser z
Krasno Velebitski Sir (ser krowi i owczy)
- ser z
wyspy Pag Paski Sir - specjał z koziego mleka
- ser z Livno Livanjski sir ser z mleka krowiego i owczego
- Skripavac (Schkripawatz) gatunek świeżego sera (przypomina mozarellę)
- różne gatunki serów
- Kulen - przypominający salami slawoński specjał z
mięsa wieprzowego doprawiony dużą ilością papryki
- jagnie z rożna z domowym białym chlebem
- prosię
- ryba we wszelkich wariacjach
- Pasticada - dalmacki specjał
- istryjskie trufle
- Fritaja - istryjski specjał (szczególnie smaczny z zielonymi szparagami)
- specjały z grilla
- ... i naturalnie standardowe potrawy
Specjały: Trunki
- Sljivovica (śliwowica)
- Grappa Loza (Losa)
- winiak nazywany jest w Chorwacji koniakiem. Dostępnych jest szereg
wartych polecenia winiaków, np. Trenk, Badel, ...
- Likiery: likier gruszkowy Kruskovac, likier wiśniowy Maraskino,
jeden z rodzajów Ramazotti Amaro; likier z orzechów włoskich Orahovac, Pelinkovac -
likier ziołowy, Vlahovac - skuteczna żołądkówka i wiele
domowych specjałów
- Mieszanka Kruskovac i Sliwowitz Julischka
- Białe wino: Typowe chorwackie białe wina: Zlahtina - z wyspy Krk
(łagodne, wytrawne); Grasevina - ze Slawonii (wytrawne), Rieslingarten ze
Slawonii: Laski, Daruvarski, Djakovacki...; Malvazija - z Istrii
(wytrawne, kwaskowe); Kastelet, Posip - z Dalmacji (wytrawne) oraz również
Czerwone wina Chardonnay .....
- Czerwone wino: typowe czerwone wina z południa Chorwacji są wytrawne i
bardzo intensywne w smaku; często rozcieńcza się je z wodą źródlaną: Dingac z
półwyspu Peljesac, król chorwackich czerwonych win; Babic z okolic
wokół Sibenik; Vranac, pełne w smaku wytrawne czerwone wino, Plavac, Postup
i wiele innych.
- Piwo: chorwackie piwo jest ważone zgodnie z niemieckim prawem czystości
(Austria). Godnych polecenia jest wiele rodzajów, np.: Karlovacko,
Ozujsko, Lasko...
Lokale gastronomiczne w Chorwacji
Podobnie jak wszędzie w Europie również w
Chorwacji można znaleźć różne rodzaje lokali: bistro, kawiarnie, sieci Fast-Food, restauracje, bary, etc.
Najlepiej zasięgnąć informacji w agencji sprawującej opiekę na miejscu, które adresy są godne polecenia. Polecamy w każdym razie typowo chorwackie "piwnice" - nazywane KONOBA. Można tam znaleźć z reguły specjały własnej roboty serwowane we wnętrzach w typowo chorwackim stylu. Warte polecenia są także dobrze prowadzone restauracje rybne, gdyż świeża ryba smakuje najlepiej. Szczególnie godne polecenia są gospody na
Istrii oraz w innych miejscach, gdzie podawane są specjały własnej roboty.
Chcąc dowiedzieć się przed urlopem w Chorwacji nieco więcej o winach i nauczyć sztuki degustacji win, polecamy seminaria na temat win
Seminaria o winach.
Zakupy
Na targowiskach lub w halach targowych we wszystkich większych miejscowościach można codziennie dostać świeże owoce i warzywa, domowe wódki, wina, sery, ryby i inne artykuły.
Obowiązuje tu zasada "Kto pierwszy...". Każdy ranny ptaszek może liczyć na najlepszą rybę, śpiochy natomiast mogą odejść z pustymi rękami. Można również zaopatrzyć się u rybaków w porcie...